Tüm sporcularda olduğu gibi yüzme sporu yapan kişilerde de kas kütlesinin oluşması, gelişmesi ve korunması için en önemli besin kaynağı proteinlerdir. Proteinlerin yeteri kadar tüketilmemesi durumunda kas oluşumu desteklenemez vücutta direnç azalır, hasta olma riski çoğalır ve küçük yaşta ki yüzücülerin büyüme ve gelişiminde duraklama görülür. 

Bir yüzücünün ihtiyaç duyduğu günlük enerji miktarının %12 ile %15 ini proteinlerden alması gerekmektedir. Bir yüzücünün ihtiyaç duyduğu günlük protein miktarı kendi vücut ağırlığının her bir kilogramı için yaklaşık 1.2-2.0 gramdır. Günümüzde özellikle yüzme sporuyla uğraşan kişiler fazla protein tüketmenin kas kütlelerini ve hacmini daha fazla büyüttüğünü düşünse de bu düşünce pek doğru değildir. Bunun sebebi ise insan vücudunda protein depoları mevcut değildir. Tüketilen proteinin bir kısmı kaslar için bir kısmı da enerji ihtiyacı için kullanıldıktan sonra geri kalan protein vücutta yağ olarak depolanır ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda vücuda yüksek miktarda alınan proteinin yüzücülere de diğer sporculara da olumlu bir etkisi olmadığı gibi ilerleyen yaşlarda bir takım olumsuz durumlara bile neden olabileceği açıklanmıştır. Yüksek miktarda alınan proteinin fazlası yağ olarak vücutta depo edildiği için vücutta fazla ağırlığa sebep olur ve performans düşüşüne neden olabilir. Böbrekler ve idrar yollarında da sağlık sorununa sebep olabilir. Hayvansal kaynaklı proteinler özellikle doymuş yağ ve kolesterol açısından zengin olduğu için sporcularda ilerleyen yaşlarda kalp ve damar hastalıklarının görülme riskini arttırır. Fazla protein alımı idrar çıkışını arttırdığı için zaten ter yoluyla sıvı kaybeden sporcularda bu durum dehidrasyona (sıvı kaybı) neden olabilir ve yine fazla idrar çıkışı olduğu için kalsiyum kaybına neden olabilir. Bu nedenle özellikle kadın yüzücüler de ileriki yaşlarda osteoporoz(kemik erimesi) riskinin artmasına neden olabilir.

Fazla protein alımının performansa olumlu bir etkisi olmadığı için tüm sporcular gibi yüzme sporu yapan kişiler tarafından da bilinmeli ve özellikle hayvansal kaynaklı proteinleri vücuda dengeli bir şekilde almalıdırlar.